Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szakmai számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
576
Valamely víz összes keménysége 34 nKº. Mennyi a víz keménysége mmol/dm3-ben? M(CaO) = 56 g/mol

Előre is köszönöm a megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számítás, szakma, Környeztvédelem
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 nK⁰ az a víz, amely literenként 10 mg CaO-dal egyenértékű Ca és Mg sót tartalmaz.

Akkor 34 nK⁰ víz literenként 340 mg CaO-dal egyenértékű Ca és Mg sót tartalmaz.

56 g/mol = 56 mg/mmol

Ha 1 mmol CaO 56 mg, akkor
x= 340/56= 6,07 mmol CaO 340 mg.

Tehát a víz keménysége 6,07 mmol/dm³.
2