Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolízis ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
683
Egy timföldet elektrolízáló üzem technikusaként napi munkája közé tartozik az alumínium termelés figyelemmel kísérése. Számítsa ki 40 db sorba kapcsolt elektrolízálókád alumínium termelését
kg-ban, ha az áthaladt áram erőssége 10 kA és az áram hatásfoka 88%! (2,8⋅103
kg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az elektrolízis egyszerűsített folyamata:

4 Al3+ + 12 e- → 4 Al
6 O2- → 6 O + 12 e- (tudjuk, hogy az oxigén elégeti a szénelektródot, amit pótolni kell)

Mivel a kádak sorba vannak kapcsolva, ezért az áramerősség minden kádban ugyanakkora.

Az átment töltés 1 munka nap alatt:
1 nap = 24 óra = 24*60 perc = 24*3600 s = 86400 s
10kA = 10000A
Q=86400 s * 10000 A = 864000000 C

Mivel az áram hatásfoka 88%, ezért ez a töltés a 100%.
A felhasznált 88% ennél kevesebb:
864000000 C * 0,88 = 760320000 C

4 mol Al-hoz (4*27g) 12 mol e-

ne = Q/F = 760320000 C / 96500 (C/mol) = 7879 mol e- haladt át az elektrolizáló kádakon, tehát

7879 mol *4 / 12 = 2626,3 mol = 2,6263 kmol Al keletkezett.

1 kmol Al tömege 27 kg
2,6263 kmol Al tömege 2,6263 * 27 = 70,9 kg alumínium 1 elektrolizálókád alumínium termelése 1 nap alatt.
40 kádban 40*70,9 = 2836 kg alumíniumot termelnek.
Módosítva: 6 éve
1