Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jól írtam fel ezt a trigonometrikus feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
703
a sin gyök2/2 vel és Cos gyök2/2 vel számoltam.
Koszinusznál még megtudtam csinálni [0;2pí] intervallumon, de szinusznál már nem. szinuszt fel lehet írni a [0;2pí] intervallummal?
válaszokat köszi.

http://www.kephost.com/image/vQEV
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
cos, sin, trigonometrika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Először tisztázzunk pár dolgot;

Ha jól értem, akkor sin(α)=√2/2 és cos(α)=√2/2 egyenletek megoldásait akartad ábrázolni. Ha így van, akkor csak félig jó, lévén a sin(α) az I. (jobb felső) és II. (bal felső) síknegyedben pozitív, tehát a III. és IV. negyedekben nem lehet az értéke √2/2, míg a cos(α) az I. és a IV. (jobb alsó) síknegyedben pozitív, a többiben negatív.

Úgy tudod a [0;2π] intervallumra átírni, hogy a megoldást annyiszor eltolod 2π-vel (vagyis hozzáadsz vagy elveszel 2π-t), hogy a megfelelő intervallumba kerülj, lévén a függvény 2π szerint periodikus, szögben 360°-okkal tologatunk. Esetünkben -45°+360°=315°, meg is vagyunk, persze ehhez is hozzá kell rakni a +k*360°-ot, ha radiánba írod át, akkor -π/4+2π kell.
0

Igen, igaz. Ellenben te is odaírtad, azért írtam én is. Egyébként általánosan ha adott egy [a;b] intervallum, akkor nemes egyszerűséggel annyi a dolgunk, hogy az általános megoldás alakját relációba tesszük ezekkel, vagyis az

a≤x₀+k*2π≤b egyenlőtlenséget kell megoldani k-ra, ahol k egész szám. A te esetedben így néz ki a dolog:

0≤-π/4+k*2π≤2π | +π/4
π/4≤k*2π≤9π/4 | :(2π)
1/8≤k≤9/8, ezt csak k=1 teszi igazzá, tehát amit te kerestél:

-π/4+1*2π=-π/4+2π=7π/4.

De a "360°-kal és 2π-vel tologatunk" sokkal szemléletesebb.
0