Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
638
Adja meg az ionkoncentrációkat, a pH-t és a disszociációs állandót
a) abban a 3,15 · 10–2 mol/dm3
koncentrációjú benzoesavoldatban, amelyben a disszociációfok 0,0438! (1,38⋅10-3 mol/dm3, pH = 2,86; 6,30⋅10–5mol/dm3)
b) abban a 0,010 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatban, amelyben, a disszociációfok 4,2%!
(4,2⋅10–4 mol/dm3; pH = 3,4; 1,8⋅10–5mol/dm3)
c) abban a 0,020 mol/dm3 koncentrációjú ammóniaoldatban, amelyben a disszociációfok 3,0%!
(6,0⋅10–4 mol/dm3 pH = 11 1,9⋅10–5mol/dm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
Ph-COOH ⇔ Ph-COO- + H+

A kiindulási koncentráció 3,15*10-2 mol/dm³

Keletkezett 3,15*10-2 mol/dm³ * 0,0438 = 1,3797 *10-3 mol/dm³ mindkét ionból.

Ks = (1,3797 *10-3)²/(3,15*10-2 - 1,3797 *10-3) = 6,32*10-5 mol/dm³

A pH:

pH = -lg[H+] = -lg (1,3797 *10-3)= 2,86

b)
CH₃-COOH ⇔ CH₃-COO- + H+

A kiindulási koncentráció 10-2 mol/dm³

Keletkezett 10-2 mol/dm³ * 0,042 = 4,2 *10-4 mol/dm³ mindkét ionból.

Ks = (4,2 *10-4)²/(10-2 - 4,2*10-4) = 1,84*10-5 mol/dm³

A pH:

pH = -lg[H+] = -lg (4,2 *10-4)= 3,38

c)

NH₄OH ⇔ NH₄+ + OH-

A kiindulási koncentráció 2*10-2 mol/dm³

Keletkezett 2*10-2 mol/dm³ * 0,03 = 6*10-4 mol/dm³ mindkét ionból.

Kb = (6*10-4)²/(2*10-2 - 6*10-4) = 1,86*10-5 mol/dm³

A pOH:

pOH = -lg[OH-] = -lg (6*10-4)= 3,22

pH+pOH=14, ebből a pH:
pH = 14-pOH = 14-3,22 = 10,78
Módosítva: 6 éve
1