Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyivel változik meg a híd hossza?

Főoldal » Középiskola » Fizika
756
Mennyivel változik meg a 300 m hosszú híd hossza, ha reggeltől délig 20 0C-t nő a hőmérséklet? Miért van a hidak egyik végén „vasfésű”? α = 1,2·10-5 1/0C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Δl=l₀·α·ΔT=300m·1,2·10-51/⁰C·20⁰C=7200·10-5m=0,072m=7,2cm
Ezért a hőtágulási hosszúság változás miatt. Mint két fésű foga "össze tud egymásba csúszni", van hely a táguló hídszerkezetnek, az autók pedig zökkenőmentesen tudnak így áthajtani rajta. A vasúti sínek végeinél is vannak ilyen céllal hézagok, azért "zakatol" a vonat, amikor egy ilyen hézaghoz ér a kereke. (zökken egyet) Ma már a modern technológiával, és anyagokkal a síneknél ezt a problémát egész jól megoldották.
0