Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
489
1. Mennyi répacukorra lenne szükség 1 liter 52%-os ital elkészítéséhez ha a munka 90%-os hatékonysággal megy végbe?

2. Hány gramm ezüst választható el 10 g 10%-os szőlőcukor oldattal az ezüsttükör-próba során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, alkohol, ezüst, szénhidrát, ezüsttükör, répacukor
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
1 liter 52%-os alkoholban levő alkohol mennyisége: 0,52 liter = 520 cm³
alkohol sűrűsége: 0,789 g/cm³
A keletkezett alkohol tömege: 0,789 g/cm³ * 520 cm³ = 410,28 gramm
alkohol móltömege: 46 g/mol
Tehát 410,28 gramm / 46 (g/mol) = 8,919 mol

A szacharóz az élesztő hatására hidrolizál, majd a fruktóz izomerizálódik, végül a keletkezett glükózból lesz etil-alkohol és szén-dioxid.
C₁₂H₂₂O₁₁ + H₂O → 4 C₂H₅OH + 4 CO₂

1 mol répacukor (szacharóz) tömege: 342 g

4 mol alkohol 342 g szacharózból keletkezik.
1 mol alkohol 342/4 g szacharózból keletkezik.
8,919 mol alkohol 8,919*342/4=762,6 g szacharózból keletkezik. Ez 100%-os hatékonyság esetén van.

90% hatékonyság esetén:
x*0,9=762,6 g
x=847,3 g szacharóz szükséges 90%-os hatékonyság esetén 1 liter 52%-os alkohol előállításához.
1

A glükóz 1 darab aldehid csoportja reagál az ezüst ionokkal:

R-CHO + 2 Ag+ + 2OH- → 2 Ag + H₂O + R-COOH

1 mol szőlőcukor (glükóz) 2 mol ezüstöt választ le.
1 mol glükóz tömege: 6*12+12*1+6*16 = 180 g
1 mol Ag tömege: 108 g

10 g 10%-os cukor oldatban 10*0,1 = 1 g cukor van.

180 g szőlőcukor 216 g ezüstöt választ le.
1 g szőlőcukor 216/180= 1,2 g ezüstöt választ le.
1

Az első feladatban az adatok pontatlanok.

2.
ROH + 2Ag+ + 2OH- =ROOH + 2Ag + H₂O

1 g ROH → 1/180 mol

Ag: 1/90mol → 1,2g ezüst keletkezik.
Módosítva: 6 éve
0