Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
369
Egy egyenlő szárú derékszögű háromszög átfogójára húzott magassága 10 cm. Számítsuk ki a háromszög oldalait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vegyünk egy négyzetet, aminek az oldalát nem ismerjük. Ez a négyzetet felezzük me az egyik átlójával. Így már megvan a háromszögünk. Ha az eredeti négyzet MÁSIK átlóját meghúzzuk, akkor egyben a magasságot is megkapjuk, mert a négyzet átlói merőlegesek egymásra.

Pitagórasz tétele:
a négyzet meg a négyzet = 20 négyzet
2 szer a négyzete = 400
a négyzete = 200
a = gyök 200
1