Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
845
Mennyi hőenergiát kell közölni 380 g ,-18 C fokos jéggel,ha azt szeretnénk,hogy olvadás után 28 C fokos víz keletkezzen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, víz, mennyi, hőenergia, olvadas
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
m = 380 g = 0,38 kg
T₁ = -18 ⁰C
T₂ = 28 ⁰C
cvíz = 4,2 kJ/(kg · ⁰C)
Lo = 335 kJ/kg
Q = ?

3 szakasz:
I.: melegítés
II.: olvasztás
III.: melegítés

I.
Q₁ = cvíz · m · ΔT
ΔT = 18 ⁰C (mert olvadáspontig ennyi)
Q₁ = 4,2 kJ/(kg · ⁰C) · 0,38 kg · 18 ⁰C
Q₁ = 28,728 kJ = 28 728 J

II.
Q₂ = L₀ · m
Q₂ = 335 kJ/kg · 0,38 kg
Q₂ = 127,3 kJ = 127 300 J

III.
ΔT = 28 ⁰C
Q₃ = cvíz · m · ΔT
Q₃ = 4,2 kJ/(kg · ⁰C) · 0,38 kg · 28 ⁰C
Q₃ = 44,688 kJ = 44 688 J

Q = Q₁ + Q₂ + Q₃
Q = 28 728 J + 127 300 J + 44 688 J
Q = 216 676 J = 216,647 kJ
Módosítva: 6 éve
0