Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi ma estig

Főoldal » Középiskola » Kémia
431
Csak a 3. és 4. feladatot kellene megoldani. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
3.
1 liter 52%-os alkoholban levő alkohol mennyisége: 0,52 liter = 520 cm³
alkohol sűrűsége: 0,789 g/cm³
A keletkezett alkohol tömege: 0,789 g/cm³ * 520 cm³ = 410,28 gramm
alkohol móltömege: 46 g/mol
Tehát 410,28 gramm / 46 (g/mol) = 8,919 mol

A szacharóz az élesztő hatására hidrolizál, majd a fruktóz izomerizálódik, végül a keletkezett glükózból lesz etil-alkohol és szén-dioxid.
C₁₂H₂₂O₁₁ + H₂O → 4 C₂H₅OH + 4 CO₂

1 mol répacukor (szacharóz) tömege: 342 g

4 mol alkohol 342 g szacharózból keletkezik.
1 mol alkohol 342/4 g szacharózból keletkezik.
8,919 mol alkohol 8,919*342/4=762,6 g szacharózból keletkezik. Ez 100%-os hatékonyság esetén van.

90% hatékonyság esetén:
x*0,9=762,6 g
x=847,3 g szacharóz szükséges 90%-os hatékonyság esetén 1 liter 52%-os alkohol előállításához.

4.
A glükóz 1 darab aldehid csoportja reagál az ezüst ionokkal:

R-CHO + 2 Ag+ + 2OH- → 2 Ag + H₂O + R-COOH

1 mol szőlőcukor (glükóz) 2 mol ezüstöt választ le.
1 mol glükóz tömege: 6*12+12*1+6*16 = 180 g
1 mol Ag tömege: 108 g

10 g 10%-os cukor oldatban 10*0,1 = 1 g cukor van.

180 g szőlőcukor 216 g ezüstöt választ le.
1 g szőlőcukor 216/180= 1,2 g ezüstöt választ le.
Módosítva: 6 éve
1