Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A szabályos sokszög egyik szöge 20 fok.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3686
Hány oldalú a sokszög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sokszög
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Mivel szabályos a sokszög minden szöge 20 fok, tehát belső szögeinek összege: n*20.

Minden konvex sokszögre igaz, hogy belső szögeinek összege (n-2)*180

n*20 = (n-2)*180
n*160= 360
n = 2,25

Nincs megoldás
0

Szabályos n oldalú sokszög egy belső szöge:
((n-2)*180)/n

Azaz
((n-2)*180)/n=20
(n-2)*180=20n
180n-360=20n
160n=360
n=2.25

Azaz nincs ilyen szabályos sokszög.
0

Másik megoldási mód, hogy tudjuk, hogy a külső szögek összege minden esetben 360°, 1 külső szög így 180°-20°=160°, ebből n darab van, tehát

n*160°=360°-nak kell teljesülnie, erre n=360/160=2,25 jön, tehát ilyen sokszög tényleg nincs,
0