Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosságtan szuperpozíció

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
413
Képet mellékeltem a 3.-as feladat a probléma.
Tegnap írtam ki egy hasonló kérdést, az alapján megtudtam oldani a többi szuperpozíciós feladatot a feladatsorban kivéve ezt az egyet.
Ha kiszámolom R2-re eső feszültséget U2 majd U1 nélkül, akkor 6V és 6.3V eredményt kapok (akár hogy is számolom), viszont ezt ha össze adom, nem kapom meg a 10.2V-os végeredményt. Ha áramot számolok R2-re, akkor se jön ki akkora szám a végén, hogy ha I*R-t veszek megkapjam a 10.2V-ot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, villamosságtan, szuperpozíció
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egyrészt a feszültségek előjelét nem vetted figyelembe, másrészt a feladatban kérdezett `U` feszültség nem egyezik meg az `R_2` ellenállás feszültségével, hanem ahhoz még hozzájárul `U_2` is.

Számítsuk az `R_2`-re eső feszültséget és az `U` feszültséget is felfelé mutató referenciairánnyal. Ekkor `U_2`-t kiiktatva `+6\text{V}`-ot kapunk (`U` is ennyi lesz), `U_1`-et kiiktatva pedig `-6.3\text{V}`-ot (`U` ekkor `10.5-6.3=4.2\text{V}` lesz). Tehát összesítve `U=6+4.2=10.2\text{V}`.

Máshogy is számolhattunk volna egyébként. Nem csak az igaz, hogy `U=U_{R_2}+U_2`, hanem `U=U_{R_1}+U_1` is. Amikor `U_1`-et iktatjuk ki, akkor `R_1`-re (ismét felfelé mutató referenciairánnyal) `+4.2\text{V}` esik (`U` is ennyi), ha pedig `U_2`-t iktatjuk ki, akkor `R_1`-re `-4\text{V}` esik (`U` ekkor `10-4=6\text{V}`). Tehát összesítve `U=4.2+6=10.2\text{V}`.

Az előjelek talán jobban érthetők a mellékelt ábrán. Itt kiforgattam az egyes eseteknek megfelelő áramköröket úgy, hogy csak a források maradjanak az egyik oldalon.
1