Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1434
A metán gáz /CH 4 / az alábbi egyenlet szerint reagál a levegő oxigénjével:
CH 4 + 2O 2 = CO 2 + 2H 2 O
Az egyenletben szereplő anyagokra vonatkozóan a következő adatokat ismerjük:
ΔkH CH4 =-74,9KJ/mol, ΔkH CO2 =-394KJ/mol, ΔkH H2O =-286KJ/mol, M C =12g/mol, M H =1g/mol.

1. Mennyi a fenti reakciót kísérő reakcióhő?
2. Mennyi hő szabadul fel 80 gramm metán égése során?
3. Egészítsd ki a fenti egyenletet úgy, hogy az megfeleljen a termokémiai egyenlet
feltételeinek!
4. Az adatok között miért nem szerepel az oxigén képződéshője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
A 3. kérdésre könnyű a válasz, a termokémiai egyenletben fel kell tüntetni a halmazállapotokat is. CH 4(g)+ 2O 2 (g) = CO 2 + 2H 2 O (f) és a reakcióhőt is, amit ki kell számolnunk. Majd küldöm.
A 4. kérdésnél azt kell tudnunk, hogy az elemek képződéshője nulla!
(Csak megjegyzem: Én a képződéshót q-val, a reakcióhőt Q-val szoktam jelölni, de a jelölés nem fontos.)
Az első kérdéshez azt kell tudni, hogy :A reakcióhőt úgy számoljuk ki, hogy a keletkezett agyagok
képződéshőinek összegéből kivonjuk a kiindulási anyagok
képződéshőnek (a reakcióban szereplő mólok szerinti) összegét.
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet. Azért kérlek az egyik dia alatt jelöld megoldásnak a válaszomat. köszi!!! Ja és a képződéshő 1 mólra vonatkozik, a reakcióhő a termokémiai egyenletben szereplő anyagmennyiségekre, mólokra vonatkozik.
Módosítva: 6 éve
0