Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1002
a) Elvileg hány gramm kénsav állítható elő 64 gramm kénből? A kapott kénsav tömege 100 gramm lett.
Hány százalékos volt az átalakulás?
b) 250 gramm híg kénsavoldat 10 gramm cinkkel reagált maradéktalanul. A reakcióban cink-szulfát
(ZnSO4
) képződött és hidrogéngáz fejlődött. Hány tömegszázalékos volt a kénsavoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.

S+O₂=SO₂
SO₂+0,5O₂=SO₃
H₂O+SO₃=H₂SO₄

1 mol kénből tehát 1 mol kénsav lesz.

64 g kén → 2 mol
2 mol kénsav → 196 g kénsav állítható elő

100 g/196 g → 51%-os átalakulás

2.

Zn + H₂SO₄ = ZnSO₄ + H₂

10 g Zn → 0,1527 mol
0,1527 mol kénsav → 14,96 g

14,96g/250g = 6%-os az oldat
0