Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2664
Mennyivel változik egy ideális gáz belső energiája, ha állandó térfogaton 100 J hőt közlünk vele.

Ha lehet a számítás menetét is le tudnátok írni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a Hőtan I. főtétele szerint a gáz belső energiája kiszámolható a gázzal közölt hő és a gázon végzett munka összegeként. Eb=Q+W

Q= C * deltaT [C]= Hőkapacitás = Q/deltaT [C]=J/K

A hőkapacitás képlete állandó térfogat esetén Cv=(f/2)*Nk


W= -p*deltaV

deltaEb= (f/2)N*k*deltaT

A képleted amely a feladat megoldásához szükséges:

deltaEb= Q+W
mely felírható ilyen alakban is:
(f/2)*N*k*deltaT = ((f/2)*N*k) -p*deltaV

A behelyettesítésnél szükséges a gáz nyomása, mely ideális gázról lévén szó 101 kPa, V=áll, Boltzmann-állandó, ideális gáz szabadsági foka...

Remélem ezek alapján eljutsz a megoldáshoz
0