Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1653
2.Fordított arányosság
a) Egy esküvői ruhát 10 varrónő 3 nap alatt készít el. Ez mennyi időbe telne 18 embernek?

b) Egy utat 6 munkás 3 nap alatt aszfaltoz le. 14 ember mennyi idő alatt végez?

c) A 480 tonna építési törmeléket 3 munkagép 5 nap alatt szállítja el. 10 gép mennyi idő alatt végezne?

3.Arányosság feladatok
a) Két szám aránya 3:7. Melyik ez a két szám, ha a kisebb szám 143-el kisebb, mint a nagyobb?

b) A 34 fős osztályban a fiúk és lányok aránya 3:3. Melyik nemből van több és mennyivel?

c) Egy négyszög szögeinek aránya 3:4:4:4. Mekkorák a szögei?

4.Vegyes feladatok
a) A benzinkúton egy teletank benzinért (42 l) 17000 Ft-ot fizettem. Mennyibe kerül 21 liter benzin?

b) Egy utat 6 munkás 3 nap alatt aszfaltoz le. 14 ember mennyi idő alatt végez?

c) Két szám aránya 3:5. Melyik ez a két szám, ha a nagyobbik szám 155–el nagyobb, mint a kisebb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
2.Fordított arányosság
a) Egy esküvői ruhát 10 varrónő 3 nap alatt készít el. Ez mennyi időbe telne 18 embernek?

Ha 10 varrónő 3 nap alatt készíti el, akkor
1 varrónő 10*3 nap alatt készít el,
18 varrónő 10*3/18 = 1,7 nap alatt készít el.

b) Egy utat 6 munkás 3 nap alatt aszfaltoz le. 14 ember mennyi idő alatt végez?

Ha 6 munkás 3 nap alatt aszfaltozza le, akkor
1 munkás 6*3 nap alatt aszfaltozza le,
14 munkás 6*3/14= 1,3 nap alatt aszfaltozza le.

c) A 480 tonna építési törmeléket 3 munkagép 5 nap alatt szállítja el. 10 gép mennyi idő alatt végezne?

Ha 3 munkagép 5 nap alatt szállítja el, akkor
1 munkagép 3*5 nap alatt szállítja el,
10 munkagép 3*5/10=1,5 nap alatt szállítja el.

3.Arányosság feladatok
a) Két szám aránya 3:7. Melyik ez a két szám, ha a kisebb szám 143-el kisebb, mint a nagyobb?

a/b=3/7
a=b*3/7

a+143=b
(b*3/7)+143 = b
143 = b*4/7
b=250,25
a=250,25-143 = 107,25


b) A 34 fős osztályban a fiúk és lányok aránya 3:3. Melyik nemből van több és mennyivel?
ezt nem tudom

c) Egy négyszög szögeinek aránya 3:4:4:4. Mekkorák a szögei?
ezt sem tudom

4.Vegyes feladatok
a) A benzinkúton egy teletank benzinért (42 l) 17000 Ft-ot fizettem. Mennyibe kerül 21 liter benzin?
42 liter 17000 Ft
21 liter a fele, 8500 Ft

b) Egy utat 6 munkás 3 nap alatt aszfaltoz le. 14 ember mennyi idő alatt végez?
lásd 2/b feladat, ugyanaz

c) Két szám aránya 3:5. Melyik ez a két szám, ha a nagyobbik szám 155–el nagyobb, mint a kisebb?
a/b=3/5
b-155=a

(b-155)/b=3/5
b-155=b*3/5
b*2/5=155
b=387,5
a=387,5-155=232,5
1

Ha van kedved, érdemes megnézned a youtubeon a fordított arányosságról szóló matek mesémet. Köszi! https://www.youtube.com/watch?v=otT4aUmlOIE&t=6s
0