Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosságtan szuperpozíció

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
628
Csatoltam képet, az első feladat lenne a problémám.
A tanárunk dolgozott ki feladatokat, azokat megoldottam probléma nélkül (csak a végén ellenőriztem) és azok jóval nehezebbek voltak és hosszabbak.
Nagyon frusztráló hogy nem megy, eddig minden ment, ez az egy anyag hiányzik a zh-hoz amit hétfőn írok és képtelen vagyok rájönni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Mellékeltem képeket az áramirányokhoz.

Iktassuk ki először az `U_2` forrást. Mivel ez egy feszültséggenerátor, a kiiktatás azt jelenti, hogy rövidzárral helyettesítjük (áramgenerátort szakadással helyettesítenénk). Ekkor `R_3` mintha ott sem lenne, az egész körben `U_1/R_1``=``5/6\text{A}` áram folyik.

Amikor `U_1`-et iktatjuk ki, akkor `R_1` és `R_3` párhuzamosan van kapcsolva, mindkettőre `U_2` feszültség esik, áramaik `U_2/R_1``=``4/3\text{A}` és `U_2/R_3``=``0.8\text{A}`. Az `U_2` forráson pedig természetesen az összegük, vagyis `32/15\text{A}` folyik.

Tehát az összesített áramok abszolút értékei:

`I_{R_1}=I_{U_1}=4/3-5/6=0.5\text{A}`

`I_{R_3}=0+0.8=0.8\text{A}`

`I_{U_2}=32/15-5/6=1.3\text{A}`
1