Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyiértékes szöveges feladatok SOS(3)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1864
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 10. Ha az eredeti számból kivonjuk a számjegyei felcserélésével kapott számot 18-at kapunk. Melyik ez a szám?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 3. Ha a számot és a számjegyek felcserélésével kapott számot összeadjuk az összege 165 lesz. Melyik ez a szám?

Egy kétjegyű számban a tizesek helyén 3-mal kisebb szám áll, mint az egyesek helyén. Ha a számhoz egyet adunk és utána a szám jegyeket felcseréljük akkor az eredeti és az így kapott szám összege 153 lesz. Melyik ez a szám?


Nagyon örülnék a segítségnek, osztályozásra megy:/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1) A tízesek helyén álló szám: y, az egyesek helyén álló: x
y+x=10
(10·y+x)-(10·x+y)=18
Megoldva a két egyenletet x=4 és y=6
Tehát az eredeti szám a 64 volt
2) A tízesek helyén álló szám: y, az egyesek helyén álló: x
y-x=3
(10·y+x)+(10·x+y)=165
Megoldva a két egyenletet x=6 és y=9
Tehát az eredeti szám 96 volt
3) Az egyesek helyén álló szám: x, a tízesek helyén álló: x-3
10·(x-3)+x+10·(x+1)+x-3=153
Megoldva az egyenletet x=8
Tehát az eredeti szám 58 volt
0