Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2038
24l 80°C-os és 36l 30°C-os vizet összekevernek.Mekkora lesz a keverék hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Q=c*m*ΔT lenne a hőmennyiség
c (fajhő)
m (tömeg)
ΔT (hőmérséklet változás)

Mivel ugyanaz az anyag (víz) ezért a fajhő kiesik.
A sűrűség is ugyanaz, így m helyett számolhatunk a térfogattal.

A leadott és felvett hő egyenlő.

24 liter 80 ⁰C lehűl x fokkal és lead 24*(80-x) hőt.
36 liter 30 ⁰C víz felmelegszik x fokkal és felvesz 36*(30+x) hőt.

60*(30+x) a keverék hő változása.

24*(80-x) + 36*(30+x) = 60 * (30+x)
24*80-24*x +36*30+36*x = 1800 + 60*x
1920 +12*x + 1080 = 1800 + 60*x
1200 = 48*x
x=25

Tehát a keverék hőmérséklete 30+25 = 55⁰C lesz.
1

Ez akkor lenne jó megoldás, ha egyenlő mennyiségű lenne a két folyadék.
A helyes megoldás:
24x80=1920
36x30=1080
1920+1080=3000
24+36=60
3000/60=50 Celsius fokos lesz
0