Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
703
Van 2 kg 110-os natriumunk. Mennyi energia szukseges ahhoz hogy megfagyjon???????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A nátrium olvadáspontja 97,72°, olvadáshője 113 kJ/kg, fajhője 1,228 kJ/kg°C
Ha 110°-os, akkor először 12,28°-ot kell hűteni:
Q₁ = 2kg · 12,28°C · 1,228kJ/kg°C
aztán meg kell fagyasztani:
Q₂ = 2kg · 113kJ/kg
E = Q₁+Q₂ energiát kell elvonni tőle, hogy megfagyjon

Az adatokat innen vettem:
- https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Olvad%C3%A1sh%C5%91
- https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_capacities_of_the_elements_(data_page)
Ha neked más adataid vannak, azokkal számolj.
Módosítva: 9 éve
1