Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
689
Egy haromszog oldalainak hossza 6 cm, 10 cm es 12 cm. Mekkora reszekre bontja a 10 cm-es oldalt a szemkozti oldal felezoje???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Értelmetlen a feladat, mivel nincs olyan, hogy "oldallal szemközti oldal" háromszög esetén.

Ha esetleg az akart lenni a feladatban, hogy a szemközti CSÚCS szögfelezője, akkor arról azt kell tudni, hogy a másik két oldal arányában osztja; legyen az egyik rész hossza x, ez legyen a 6 cm-es oldalon, a másik rész hossza így 10-x lesz, ez a 12 cm-es oldalon van, tehát felírható ez az egyenlet:

(10-x)/x=12/6, vagyis
(10-x)/x=2, szorzunk x-szel
10-x=2x, +x:
10=3x, végül osztunk 3-mal:
10/3=x, tehát a két rész: 10/3 és 10-(10/3)=20/3.
0