Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudtok segiteni.előre is köszönöm.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
403
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.a)
3,0 g bél, 80% grafit
grafit = 3,0*0,8 = 2,4 g grafit

b) tökéletes égésnél széndioxid keletkezik.
C + O₂ → CO₂

c)
12 gramm grafit 2*16=32 g oxigénnel reagál,
1 g gramm grafit 32/12 g oxigénnel reagál,
2,4 g gramm grafit 2,4*32/12=6,4 g oxigénnel reagál.

d)
mólokkal érdemes számolni:

12 gramm grafit 1 mol
1 g grafit 1/12 mol
2,4 g grafit 2,4*1/12=0,2 mol

1 mol grafitból 1 mol CO₂ keletkezik.
0,2 mol grafitból 0,2 mol CO₂ keletkezik.

0,2*6*10²³ db = 1,2 *10²³ db CO₂ molekula keletkezik.

2.
a) NH₄HCO₃ → NH₃ + H₂O + CO₂

b)
1 mol szalalkáli tömege: 14+4*1+1+12+3*16 = 79 g

79 g 1 mol
1 g 1/79 mol
12 g 12/79=0,15 mol

c)
79 g (1 mol) szalalkáliból 17 g (1 mol) ammónia keletkezik.
1 g szalalkáliból 17/79 g ammónia keletkezik.
12 g szalalkáliból 12*17/79= 2,58 g ammónia keletkezik.

d)

b) pontból tudjuk hogy a 12 g szalalkáli anyagmennyisége 0,15 mol.

1 mol szalalkáliból összesen 3 mol molekula keletkezik.
0,15 mol szalalkáliból összesen 0,15*3= 0,45 mol molekula keletkezik.
2