Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.-es fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1574
Kérlek segítsetek
a, Miből vehető észre, hogy a fénynek is van energiája?
b, Egy tanuló a hátizsákkal a hátán egyhelyben áll. Végez-e munkát? Miért?
c, Egy emelőn a test súlyának forgatónyomatékát egy olyan erő egyensúlyozza ki, aminek nagysága a súly egyharmada. Mit tudsz a két erőkar arányáról
d, Hogyan változik a teljesítmény, ha az energiaváltozás ugyanannyi idő alatt háromszorosára nő?
e, Miért nincs mértékegysége a hatásfoknak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a.) A gyakorlatban úgy, hogy pl. kiállsz a napra fekete pólóban, és érzed hogy melegít :)

b.) Mivel W = F · s, és egy helyben áll, ezért s = 0, vagyis nem végez munkát.

c.) Hogy egyensúlyban legyen, a két forgatónyomatéknak egyenlőnek kell lennie, azaz:
M₁ = M₂
F₁ · k₁ = F₂ · k₂
mivel
F₁ = 3F₂
ezért
k₂ = 3k₁
Vagyis a súly erőkarja 3szor hosszabb. (Aránnyal: 1:3)

d.) P = W · Δt
Ha W 3szorosa lesz, akkor a P is (tehát a teljesítmény is 3szoros lesz).

e.) A hatásfok az egy mértékegységű és egy dimenziójú mennyiségek közé tartozik. Ez azt jelenti hogy ez tulajdonképpen egy arányszám, viszont máshogy is lehet magyarázni: Ha megnézed a képletet, ami η = Eh/Eö
akkor látod, hogy az energiáknak a mértékegysége azonos, vagyis a mértékegységek kiesnek.
0