Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvény- Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1821
Egy hegyi út 12%-os. Milyen hosszú az út , ha 300 méter magasra visz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy képletbe összefoglalva

h = 300 m - az emelkedő magassága
p = 12% - a lejtő emelkedése (tgα = 0,12)
s - az út (lejtő) hossza

s = h√(1 + ctg²α)
1

Nem inkább 12°-os? mert ebben az esetben kapunk egy derékszögű háromszöget, ahol az egyik befogó hossza 300 méter, az ezzel szemközti szög 12°-os, kérdés az átfogó hossza, ami a szög szinuszából derül ki:

sin(12°)=300/c, egyenletrendezés után
c=300/sin(12°) méter az út hossza, számológéppel lehet számolni, és kerekíteni.
1