Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
746
Egy 50 cm oldalú, négyzet alakú lemezből stoptáblát szeretnénk kivágni.
a)
Hogyan vágjuk le a lemez sarkait, hogy a tábla
szabályos nyolcszög alakú legyen?
b)
Mekkora a stoptábla területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a stoptábla oldalhossza 2x, ekkor a leeső részek hossza 50-2x, és mivel ezek egyenlő hosszúak, ezért 1 rész hossza (50-2x)/2=25-x lesz (ezért választottam 2x-nek a nyolcszög oldalhosszát).

Ebben az esetben a derékszögű háromszög átfogója 2x, befogói 25-x hosszúak, így Pitagorasz tétele szerint:

(25-x)²+(25-x)²=(2x)²
2*(25-x)²=(2x)²
√2*(25-x)=2x
√2*25-√2*x=2x
√2*25=√2*x+2x
√2*25=x*(2+√2)
√2*25/(2+√2)=x, érdemes 2-√2-vel bővíteni:
(50*√2-50)/2=25*√2-25=25*(√2-1)=x, tehát a nyolcszög oldalai 2x=2*25*(√2-1)=50*(√2-1) cm hosszúak.

A területet úgy érdemes számolni, hogy a négyzet területéből levonjuk a 4 derékszögű háromszög területét.
0