Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A szilárd testek hőtáguláda

Főoldal » Középiskola » Fizika
5484
Kérlek segítsetek, hogy vezessem le a megoldást!

Az Eiffel- torony 320m magas 20 °C hőmérsékleten. Szegecseléssel úgy szerelték össze, hogy még 0,32m magassáknövekedést kibír. Mekkora hőmérséklet- változásra tervezték? ( a torony acélból készült-> α= 1,17×10^-5 1/K)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Lineáris hőtágulás:

lk=l0(1+α*ΔT), a képletben lk=320+32=352, l0=320, α=1,17*10-5, kérdés a ΔT:

352=320*(1+1,17*10-5*ΔT) /:320
1,1=1+1,17*10-5*ΔT /-1
0,1=1,17*10-5*ΔT /:(1,17*10-5)
854,7K=ΔT, ami 581,55°C-nak felel meg.
-2