Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
580
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen az út hossza x.
Az első nap: 3/7x utat tettek meg, tehát a második és harmadik nap összege 4/7x.
A második nap: 4/7x-nek a 2/3-át, tehát 2/3*4/7x=8/21x
A harmadik nap: a maradékot, tehát x-(12/21x+8/21x)= 1/21x
Emellett ismert,hogy 8/21x-12=1/21x → 8x=1x+252
x=36
(ha véletlen nem látod át, hogyan oldottam meg az egyenletet, jelezz és kiegészítem)
Az x ismeretében megtett út → 1. nap =20,57km út; 2. nap: 13,71km; 3. nap: 1,72km.
-1

Az egész út 'x'
1.nap megtettek: 3/7*x részt --> maradt: 4/7 rész
2.nap megtettek: 4/7*2/3*x részt
3.nap megtettek ami maradt: x-3/7*x-4/7*2/3*x

És mivel azt mondja a feladat, h a 3.nap megtett út 12 km-rel kevesebb ezért a 2.napi út hosszából el kell venni 12 km-t és akk lesz egyenlő a 3.napi út hosszával.

Egyenletben:

4/7*2/3*x-12=x-3/7*x-4/7*2/3
8/21*x-12=x-3/7*x-8/21*x /közös nevező
(8x-252)/21=(21x-9x-8x)/21 /beszorzunk 21-el
8x-252=4x
4x=252 / osztunk 4-el
x= 63 km

Tehát első nap megtettek 27 km-t, második nap megtettek 24 km-t, és harmadik nap megtettek 12 km-t.
Módosítva: 9 éve
0