Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat, kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
100 cm³ gázelegy térfogatának 50%-a hidrogén, 30%-a oxigén, a maradék pedig argon. A gázelegyen elektromos szikrát üttetve át - a keletkezett vízgőzt eltávolítva - mennyi lesz a maradék gáz (eredeti nyomáson és hőmérsékleten mért) térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
50% hidrogén
30% oxigén
Víz = H2O
2 db H és 1 db O
50 ÷ 2 = 25%
30% O - 25% = 5% fennmaradó oxigén.
(Azért vonom ki a 25%-ot a 30% oxigénből, mert 2-szer annyi a hidrogén, mint az oxigén. Így a víz nem tud felvenni 30%-ot, csak 25-öt. Ezért a maradék 5% O fennmarad az argon mellett, mert nem tud mivel reakcióba lépni.)
Így 75% reakcióba lépett víz lesz, és ami fennmaradt 5% O és 20% Ar.
20+5 = 25% fennmaradt gáz.
100cm³ 25%-a lesz 25cm³ térfogatú fennmaradt gáz.
0