Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
644
3575 b) a megadott csúcspontokkal felírandó az a oldalhoz tartozó súlyvonal, a b oldalhoz tartozó magasságvonal, és a c oldal felezőmerőlegesének egyenlete!
Kérlek valaki segítene megoldani ezt? Ha van idő rá akkor egy magyarázatot is írna hozzá? Megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A ból induló súlyvonalhoz kell a CB szakasz középpontjának koordinátái. K
Ehhez C és B koordinátáit kell átlagolni.

K első koordináta = (6+-4)/2 = 1
K második koordinátája= (-6-2)/2 = -4

A(2,3) és
K(1,-4) pontjai adottak a súlyvonalnak
1. felirni AK vektort: K-A= (1,-4) -(2,3)= (-1,-7)
Ez irányvektot
2. kell normál vektor- koordinátákat felcserélni és az egyiket -1 szeresre változtatni:
n(7,-1)
3. pont (2,3)
egyenlet:
7x-y=7 szer 2 meg -1 szer 3
7x-y= 11


magasság
CA vektor normálvektor lesz, mert merőlegesek:CA= A-C= (6,-6)-(2,3)=(4,-9)
pont B(-4,-2)

egyenlet:
4x-9y= 4szer -4 meg -9 szer -2


AN felező merőleges
Felezőpont (átlagolni)

F(-1,1/2)
AB normálvektor lesz
AB vektor = B-A= (-4,-2)-(2,3) = (-6,-5)

-6x-5y=-6 szor -1 meg -5 ször 1/2

BGY
1