Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldása ezeknek az egyenlőtlenségeknek ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
612
ײ - 2x - 3≤ 0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Először kiszámolod a gyököket; x₁=-1, x=3, tehát a bal oldal felírható (x+1)*(x-3) alakban, így az egyenlőtlenség:

(x+1)*(x-3)≤0

Egy kéttagú szorzat értéke akkor negatív, ha a tagok előjele eltér, tehát

1. eset: x+1>0 ÉS x-3<0, tehát x>-1 ÉS x<3, tehát a ]-1;3[ intervallumon fog a feltétel teljesülni.

2. eset: x+1<0 ÉS x-3>0, tehát x<-1 ÉS x>3, erre nem lesz megoldás.

Mivel a szorzat 0-val is egyenlő lehet, ezért az egyenlőtlenség megoldáshalmaza a [-1;3] intervallum.
0

Én csak a lépéseket írom le:
x²+x-3x-3≤0
x*(x+1)-3(x+1)≤0
(x-3)-(x+1)≤0
kapcsos zárójelben a kettő:
x-3≤0
x+1≥0
kapcsos zárójelben a kettő:
x-3≥0
x+1≤0
kapcsos zárójelben a kettő:
x≤3
x≥-1
kapcsos zárójelben a kettő:
x≥3
x≤-1

x∈[-1,3]
x∈∅
végeredmény: x∈[-1,3]
0


X1;2=4x[gyok]4-4x1x(-3). 2
Ezt kell kiszámolnod
0