Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áram számítás két párhuzamos vezetékpárban.

Főoldal » Középiskola » Fizika
516
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Elektrotechnika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r=1 cm=0,01 m
L=1,5 m
F=10-2 N

Az egyik vezetékben folyó áram által létrehozott mágneses indukció r távolságban:
B=μ0I/2rπ
A mágneses indukció által kifejtett erő a másik vezetékre:
F=B·I·L=μ0I2·L/2rπ
Átrendezve az áramerősségre:
I= 2rπ·F/μ0
Behelyettesítve kapjuk:
I=18,26 A
Az áram irányát jobbkéz-szabállyal kapjuk: azonos irányban folyik az áram a két vezetőben.
Módosítva: 9 éve
0