Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erőhatás számítás két vezető között.

Főoldal » Középiskola » Fizika
534
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Elektrotechnika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r=20 cm=0,2 m
L=2 m
I=20 A

Az egyik vezetékben folyó áram által létrehozott mágneses indukció r távolságban:
B=μ₀I/2rπ
A mágneses indukció által kifejtett erő a másik vezetékre:
F=B·I·L=μ₀I2·L/2rπ
Behelyettesítve kapjuk:
F=8·10-4 N
Az erő iránya jobbkéz-szabály szerint adódik: taszítóerő lép fel a két vezeték között.
0