Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2211
A) Egy 25 kg tömegű test 20m magasról szabadon esett. Számítsuk ki a test mozgási energiáját és sebességét arra a pillanatra vonatkozóan, amikor a test 10m magasan van.

B) Egy sima, vízszintes felületű asztalra 2kg tömegű, könnyen mozgó kiskocsit helyezték. A kocsit - mozgásának irányában - kikötötték két csavarrugóval. Mindkét rugó rugóállandója 50N/m. Az egyensúlyi helyzetből kiterített kocsi 10cm-es tágasságú rezgést végez. Mennyi a kocsi legnagyobb mozgási energiája és legnagyobb sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A) Ha 10 métert már esett, akkor a mozgási energiája pont annyi, mint a felső 10 méternyi helyzeti energia:

E = m·g·h = 25kg·g·10m = 2500 J

B) A kezdeti rugalmas energia a két rúgó rugalmas energiájának az összee:

E = 2·1/2·D·Δl² = 50 N/m · 0,01 m² = 0,5 J

A legnagyobb mozgási energia ugyanennyi, hisz az akkor lesz, amikor a kocsi középre kerül, amikor mindkét rúgó nyugalomban van.

Legnagyobb sebesség az energiából számítható:

E = 1/2 m v²

v = √(2E/m)

v = √(1 J / 2 kg) = √2/2 m/s


0