Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gramm szőlőcukor elfogyasztásával tudtuk volna pótolni a mennyiséget?

Főoldal » Középiskola » Kémia
950
Egy 27,5 gramm tömegű csokoládé energiatartalma 580 kJ. Számítsuk ki, hogy ugyanezt az energiamennyiséget hány gramm szőlőcukor elfogyasztásával tudtuk volna pótolni! Tudjuk még, hogy a szőlőcukrot (C6H12O6) a szervezet szén-dioxiddá és folyékony vízzé égeti el.
A képződéshőértékek:
H2O: -286 kJ/mol, CO2: -394 kJ/mol, szőlőcukor: -1271 kJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, csokoládé, szőlőcukor, energiatartalom, kJ/mol, képződéshőmérsékletek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A feladat szövegében szereplő csokoládé energiatartalma 580 kJ, tehát -580kJ energia szabadul fel.

Először felírjuk a szőlőcukor égésének egyenletét,hogy meghatározhassuk Hess-tétele alapján:
C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O

Most felírjuk Hess-tételét a fenti reakció szerint:
ΔrH= 6* (-286) + 6* (-394) -(-1271)= -2809 kJ energia szabadul fel 1 mol→180 g szőlőcukorból.

Jelöljük a kérdéses tömeget ,x'-xel.Egyenes arányosság áll fent a kettő között:
x/(-580)=180/(-2809)→ x=180*580/2809= 37,17 g (ha érettségi feladat, 3 értékes kerekítése 37,2 g) szőlőcukorral lehet pótolni.
0