Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet megoldás

Főoldal » Középiskola » Matematika
732
a/ sinx=1÷4
b/ sin négyzeten x+cos négyzeten x+cos x=1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az első nem sin²(x)=1/4 akar lenni? Mert így csak annyi a dolgod, hogy beütöd a számológépbe, aztán hivatkozol a szinuszfüggvény periodicitására, vagyis amit kiad a számológép +k*2π, ahol k tetszőleges egész. A másik megoldást úgy kapod, hogy amit kiadott a számológép, kivonod π-ből, és a különbséghez itt is hozzáadod a +k*2π-t.

A második egyenletben:

sin²(x)+cos²(x)+cos(x)=1, azt tudjuk, hogy sin²(x)+cos²(x)=1, tehát
1+cos(x)=1, vagyis cos(x)=0, erre a megoldás x=π/2+k*π, ahol k tetszőleges egész.
0

a)
x=14,48°+k*360°
vagy
x=180-14,48=165,52°+k*360° kEZ
b)

sin2x+cos2x=1
tehát
1+cosx=1
cosx=0
x=90°+k*180° kEZ
0