Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok elemzést irni egy versről

339
Wiliam Blanka -A tigris című versről szeretnék egy elemzést
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Wiliam Blake költészete már nem a felvilágosodás jegyeit viseli magán, hanem a szentimentalista vonásokat mutat. Blake költészetét az angol romantika egyik legjelentősebb előzményeként tartják számon.
A vers A tapasztalás dalai központi műve. Az ártatlanság dalai a romlatlan tisztaság létállapotáról szólnak, amelyet a gyermeki lelkülettel azonosítanak. A tapasztalás dalai ennek a romlatlan lelkületnek az ellentét ábrázolják. Az ártatlanság és a tapasztalás állapotai nem különülnek el egymástól, hanem egyszerre alkotják az emberi lélek két oldalát.
A kötetben is megfigyelhető ez a kettőség, mert számos költeménynek megtalálható a lélek másik állapotát megjelenítő párja. A tigris párverse az A bárány, amely állat az ártatlanság, a tisztaság s egyben Krisztus jelképe. Ezzel szemben a tigris a bűn, a rossz allegóriája. Az ellentétezés nemcsak a kötet szintjén, hanem az egyes verseken belül is érvényesül.
A tigrist félelmetességén és titokzatosságán túl jellemzi, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a tűz képzetével. A tűz felbukkanása egyrészt a pusztítás képzetét kelti ("gyilkos terrorod"), másrészt a tűz és a pokol fogalmi érintkezése miatt utalásszerűen ördögivé formálja a tigris alakját. A másik fontos tényező, mely a tűz fogalmi körét árnyalja, hogy a vers fénynélküli, nem jelenik meg. Ez azért van, mert a fény isteni princípium.
A cím ellenére mégsem a tigris a vers legfontosabb szereplője. A szöveg kizárólag kérdő mondatokból áll, amelyek nem a tigrisre, hanem alkotójára vonatkoznak. Az első versszak harmadik sorából kitűnik, hogy a tigris, a bűn létrehozását a lírai én halhatatlan, természetfeletti alkotónak tulajdonítja.
Az ötödik versszak már új kérdést vet fel: az alkotó szándékait kutatja. Arra kérdez rá, elégedett-e művével, tényleg a bűnt akarta-e megteremteni. "Aki, a Bárányt, az csinált?" Az egész vers ezt a kérdést készítette elő. Azonban erre a kérdésre nem születik határozott válasz. A felmerülő kérdések azonban nem az Isten ellen lázadó emberé, hanem az isteni titok mélyértelműségén megrettent hívőé.
0