Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög magasságának kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
17749
Adott egy háromszög, oldalai a=13 cm b=21 cm c=20 cm
Mekkora a C csúcshoz tartozó magassága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a C csúcsnál lévő szög γ, ekkor a koszinusztétel:

21²=13²+20²-2*13*20*cos(γ)
441=169+400-520*cos(γ)
-128=-520*cos(γ)
16/65=cos(γ), itt kiszámolhatjuk a szöget, de a magasságra pontosabb értéket kapunk, ha ebből kiszámoljuk a szög szinuszát; ismerjük az alábbi összefüggést; sin²(γ)+cos²(y)=1, ide írjuk be cos(γ) értékét:

sin²(γ)+(16/65)²=1
sin²(γ)+256/4225=4225/4225
sin²(γ)=3969/4225
sin(γ)= 3969 /65.

A háromszög területe az egyik oldalról a*b*sin(γ)/2=20*23* 3969 /65/2=46* 3969 /13 cm², másfelől 21*m/2, ezek értelemszerűen egyenlőek:

46* 3969 /13=21*m/2, ezt kell megoldani m-re.

Ha valami nem érthető, várom kérdéseidet! :)
0

13^2-x^2=20^2-(21-x)^2 | elvégezzük a négyzetre emeléseket

169-x²=400-441+42x-x² | összevonunk

169-x²=-41+42x-x² | +x²

169=-41+42x | +41

210=42x | :42

5=x, innen m²=13^2-5^2=144, erre m=12 adódik.
1