Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Ludas Matyi

713
Sziasztok!
A feladatunk az,hogy a Ludas Matyi-val kapcsolatos mondatokat kell befejezni,de én nem olvastam,ezért aki tud az segítsen légyszives,előre is köszönöm!
1.Matyi anyja sokat veszekedett a fiával,de...
2.Matyi arra kérte az anyját,hogy...
3.Döbrögi azért verette meg a fiút,mert...
4.Az uraság Matyi fenyegetését nem vette komolyan,és...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

3
Azt mondja a legény az anyjának: - Anyám, én elhajtom most ezeket a libákat a vásárra, Döbrögre. De az anyja: - Hová hajtanád! Majd elkelnek azok itthon is. De a legény csak felcihelődött, hogy ő elhajtja a libákat a vásárra. Az anyja már nem ellenkezett, sütött neki egy jó tepsi pogácsát az útra; ha már olyan mehetnékje van, hát menjen.
1

Hát hogy adnád nekem ezeknek a libáknak párját? - Ennek két máriás párjaként az ára. S még az apámnak sem adom alább - mondja a legény. - Ejnye - mondja a döbrögi Döbrögi úr -, te huncut akasztófáravaló, nekem, földesúrnak, eddig sem szabta meg senki a portékájának az árát, de te sem szabod ám meg! Odaadod-e egy kurta forintért? - Nem adom! Két máriás az ára, mondtam! Döbrögi úr mögött ott volt két katona. Rájuk parancsol: - Fogjátok meg ezt az akasztanivalót, és kísérjétek a házamhoz. A libákat is hajtsátok oda. Odakísérték Matyit Döbrögi úr házához. A libákat ingyen elvették tőle, Matyira meg jó huszonötöt rávertek. Ez lett a libák ára! Azt mondja Matyi, amikor föltápászkodott a deresről: - Jól van! De visszafizetem én ezt még háromszor az úrnak! Döbrögi urat elöntötte a méreg. Nosza, mondja a legényeknek: - Fogjátok meg a huncutot, vágjatok rá még harmincat! Újra megfogták Matyit, lefektették a deresre, megint harmincat rávertek. Avval eleresztették.
1

Szerintem így sikerülni fog megoldani
-1