Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ludas Matyi

2938
Sziasztok!
A feladatunk az,hogy a Ludas Matyi-val kapcsolatos mondatokat kell befejezni,de én nem olvastam,ezért aki tud az segítsen légyszives,előre is köszönöm!;)
1.Matyi anyja sokat veszekedett a fiával,de...
2.Matyi arra kérte az anyját,hogy...
3.Döbrögi azért verette meg a fiút,mert...
4.Az uraság Matyi fenyegetését nem vette komolyan,és...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

6
Azt mondja a legény az anyjának: - Anyám, én elhajtom most ezeket a libákat a vásárra, Döbrögre. De az anyja: - Hová hajtanád! Majd elkelnek azok itthon is. De a legény csak felcihelődött, hogy ő elhajtja a libákat a vásárra. Az anyja már nem ellenkezett, sütött neki egy jó tepsi pogácsát az útra; ha már olyan mehetnékje van, hát menjen.
0

Hát hogy adnád nekem ezeknek a libáknak párját? - Ennek két máriás párjaként az ára. S még az apámnak sem adom alább - mondja a legény. - Ejnye - mondja a döbrögi Döbrögi úr -, te huncut akasztófáravaló, nekem, földesúrnak, eddig sem szabta meg senki a portékájának az árát, de te sem szabod ám meg! Odaadod-e egy kurta forintért? - Nem adom! Két máriás az ára, mondtam! Döbrögi úr mögött ott volt két katona. Rájuk parancsol: - Fogjátok meg ezt az akasztanivalót, és kísérjétek a házamhoz. A libákat is hajtsátok oda. Odakísérték Matyit Döbrögi úr házához. A libákat ingyen elvették tőle, Matyira meg jó huszonötöt rávertek. Ez lett a libák ára! Azt mondja Matyi, amikor föltápászkodott a deresről: - Jól van! De visszafizetem én ezt még háromszor az úrnak! Döbrögi urat elöntötte a méreg. Nosza, mondja a legényeknek: - Fogjátok meg a huncutot, vágjatok rá még harmincat! Újra megfogták Matyit, lefektették a deresre, megint harmincat rávertek. Avval eleresztették.
0

Szerintem így sikerülni fog megoldani
-2

Épp èn is ezen gondolkodom
Módosítva: 2 éve
0

Nem tom
0

Matyi anyja sokat veszekedett a fiával de
0