Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S nemtudom hogy kell kiszamolni

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1064
a, egy téglatest alapéleinek az aránya 4:5 az alaplap kerülete 180 cm a téglatest magassága 20 cm. Mekkora a test felszíne és térfogata?

b, Hány liter víz fér a felül nyitott télglatest alaku 5 cm széles es 24 cm hosszu és 2 m mély medencebe? Hágy a 20 cm- szer 20 cm-es csempevel lehet kicsempezni a medencet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Legyen a két él hossza 4x és 5x, ekkor (4x):(5x)=4:5 arány teljesül. Ennek a lapnak a kerülete 4x+5x+4x+5x=18x, ez a feladat szerint 180 cm-rel egyenlő:

18x=180, erre x=10 adódik, így az alapélek hossza 4*10=40 cm és 5*10=50 cm.

A téglatest térfogata az egy csúcsból induló élek szorzata, tehát 40*50*20=40.000 cm³, esetleg átváltható dm³-be, akkor 40 dm³ az eredmény.

A felszín a téglatestet határoló lapok területösszege. A testet 6 téglalap határolja, melyekből
2-nek 40 és 50 cm-es oldalai vannak, ezek összterülete (40*50)*2=4000 cm²
2-nek 40 és 20 cm-es oldalai vannak, ezek összterülete (40*20)*2=1600 cm²
2-nek 20 és 50 vm-es oldalai vannak, ezek összterülete (20*50)*2=2000 cm²

Ezek összege a felszín: 4000+1600+2000=7600 cm²=76 dm².

b) A térfogatát kell kiszámolni; 5*24*2=240 m³=240.000 dm³. Definíció szerint 1 dm³=1 liter, tehát a medencébe 240.000 liter víz fér.

A csempézéshez ki kell számolni a medence felszínét, ami áll:
1 darab 5x24 méteres téglalapból, ennek területe 5*24=120 m²
2 darab 5x2 méteres téglalapból, ezek összterülete (5*2)*2=20 m²
2 darab 2x24 méteres téglalapból, ezek összterülete (2*24)*2=96 m²

Összesen: 120+20+96=236 m²=2.360.000 cm², az a kérdés, hogy hány 20x20=400 cm²-es csempe kell hozzá, ezt egy egyszerű osztással ki tudjuk számolni: 2.360.000/400=5.900 csempe kell. Hogy legfeljebb hány csempét lehet vágás nélkül felrakni, kicsivel más számítást követel.
Módosítva: 9 éve
1