Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK! SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1152
A, Egy kétjegyű szám első számjegye kétszer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor a két szám különbsége 36 lesz. Mi volt az eredeti szám?
B, Egy kétjegyű szám második számjegye 1-gyel nagyobb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét 2-vel növeljük, akkor az eredeti és az új szám összege 90. Mi az eredeti szám?
C, Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám és az eredeti szám különbsége 19. Mi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Nekiálltam
-1

A,
Eredeti szám: ab=10a+b
Felcserélt szám: ba=10b+a
2a=b
10a+b-10b-a=36
9a-9b=36
a-b=4
b=4, és a=8
Így 84 az eredeti szám
B,
b=a+1
(a+2)×10+(b+3)×1=90
10a+20+b+3=90
10a+b=67
11a+1=67
11a=66
a=6
Így az eredeti szám: 67
C,
a+b=13
10b+a-10a-b=19
9b-9a=19
9b+9a=117
-18a=-98
a=
Bocs, csak az 1.-őt sikerült jól megoldanom

















Módosítva: 6 éve
-1

A 3. feladatban nem jön ki egész számra
-1

B,
Most jöttem rá
b=a+1
Eredeti szám: 10×a+1×(a+1)=11a+1
Új szám: (a+2)×10+a+3=11a+23
Összesen: 22a+24=90
22a=66
a=3, így b=4
Így az eredeti szám: 34
0