Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi (térgeometria)

Főoldal » Középiskola » Matematika
776
Sziasztok, az a helyzet, hogy ez a téma (térgeometria) nagyon távol áll tőlem, és jól jönne 1 kis segítség a következő házi feladatokban, ha nem is az összeset, de 1 párat jó lenne megoldani, köszönöm, ha segítettek. :) Próbáltam csak a házi feladatok szövegét lefényképezni, de az egyik képen csak a 6-7-8-9-es feladat kell. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egésznek a lényege a testeket olyan elemekből rakod össze amit egyébként is ismersz (kör, négyzet, háromszög...).
A bonyolultabb feladatokat szedd szét olyanokra amit egyébként meg tudsz oldani.
A képletek a függvénytáblázatban benne vannak.
pl a 23.
szét tudod szedni egy hengerre és 2 félgömbbre.
a gömb átmrője 8cm, ennek a felét vonod le mindkét végéből.
így a henger 14cm magas lesz.
a 2 félgömbből össze tudsz rakni egy egészet.
a térfogatok:
henger: alapterület szorozva magassággal
r2π*M=4*4*π*14=244π=766.55cm3
a gömb:
4/3r3π=4/3*4*4*4*π=268,08cm3
az összegük: 1034,63cm3

A fólia a hengerpalást és gömb felszínének összege (remélem erre gondol):
a henger:alapkör kerület szorozva magassággal.
d*π*M=8*π*14=112π=351,86cm2
a gömb: 4*r2π=4*42π=64π
az egész:(112+64)π=552,92cm2

Másik példa a 25.
A kiterített palást aránya 2:3
az alapkör kerülete: K=2*5*π=10π
a palást 2 oldaléle a kerület és a magasság
a 2:3 arányt kétféleképpen értelmezheted.
ha 2 egység a kerület akkor a magassád: M=10/2*3*π=15π
a második esetben ha kerület a 3 akkor M=10/3*2*π
az elsőt viszem csak végig, a másikat ugyanígy kell.
az alapkör területe Ak=52π=25π
A térfogat: V=Ak*M=25π*15π=3701,1cm3
a palás területe: Ap=K*M=10π*15π=150π2
a felszín: A=2*Ak+Ap=2*25π+150π2=163,52cm2

13.)
a:b:c=1:2:3
b=2a
c=3a

V=a*b*c
A=2*(a*b+a*c+a*b)
V=A
behelyettesítesz
a*2a*3a=2*(a*2a+a*3a+2a*3a)
5a3=2*(2a2+3a2+6a2)
5a3=22a2
Mivel az oldalhossz nem lehet 0 ezért oszthatunk a2-tel
5a=22
a=22/5=4,4cm
b=2a=2*4,4=8,8cm
c=3a=3*4,4=13,2cm
1