Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai feladatok, számítás, konstitúciós képletek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
430
1.
hány gramm fenol alakítható sóvá, 10 gramm 20 m/m%-os NaOH oldattal? (egyenlettel vezesd le)

2. Írd fel a vegyületek konstitúciós képletét!:
a: benzol-1,2,3,-triol b: 2-metilfenol c: 3-klórfenol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
C₆H₅-OH + NaOH → C₆H₅-ONa + H₂O

1 mol fenol tömege: 6*12+5*1+16+1= 94 g
1 mol NaOH tömege: 23+16+1 = 40 g

10 gramm 20 m/m%-os NaOH oldatban:

100 gramm oldatban 20 g NaOH van
10 gramm oldatban 2 g NaOH van.

1 mol fenol 1 mol NaOH-val reagál,
94 g fenol 40 g NaOH-val reagál,
94/40 g fenol 1 g NaOH-val reagál,
2*94/40 = 4,7 g fenol 2 g NaOH-val reagál.

4,7 gramm fenol alakítható sóvá, 10 gramm 20 m/m%-os NaOH oldattal.
2