Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nummulites

424
Holnapra beadandóm lenne,hiába olvastam el vagy tíz oldalt sehol sincs válasz,az a kérdés hogy Nummulitesek-nek mi köze van a mai kúltúra történethez.Kérlek segítsetek fontos!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
Maga a nummulites elnevezés a latin „pénzecske” szóból származik, innen ered a magyar népnyelvben jól ismert “Szent László pénze kövület”.

– Szent László ismert alakja történelmünknek, de hogyan kapcsolódik az őslénytan világához?

– A 2017-es esztendő nem csak Arany János-emlékév lesz, mely számunkra, nagykőrösieknek kiemelkedően fontos, hanem egyben Szent László-emlékévet is ünneplünk a hajdani király megkoronázása és szentté avatásának tisztelegve. A Nummulitest a kunok aranyának is nevezik, mivel a monda szerint, melynek első írásos emléke 1499-ből Temesvári Pelbárt tollából származik, amikor Szent László vitézeivel üldözőbe vette a kunokat, azok aranypénzeket szórtak el, melyekkel meg akarták téveszteni a vitézeinket. Szent László ezt látva az éghez fohászkodott és nyomban kővé változtak az aranypénzek, így a csata győzelemmel zárult. A mondának van egy másik változata is, mikor Szent László csapati menekültek és a besenyőket megtévesztve szórták el az aranypénzeket, majd ezek kővé váltak, így cselezve ki a kapzsi üldözőiket.

– Említetted, hogy nagyon gyakori hazánkban ez a kövület. Hol lehet ilyeneket találni Magyarországon?

– A legendás ősmaradványt számos helyen lehet gyűjteni, felismerése is könnyű. Gyakran kőzetalkotó mennyiségben lehet megtalálni a geológusok által eocén korú nummuliteszes mészkövekben. Én is sokat gyűjtöttem terepen, ajánlom a Vértes lankás oldalait, a Budai-hegységet vagy a Bakony részeit, ahol egész hegyeket alkot ez az ősmaradvány. Ha a térképre pillantunk, akkor láthatjuk Bakonyszentlászó vagy Pénzesgyőr településeket, melyek ezen ősmaradványról kapták a nevüket, hiszen itt mondhatni gyerekjáték Nummuliteseket begyűjteni. A gyűjteményemben számos példány származik ezekről a területekről, több méretben, melyeket összehasonlítva értékes információkhoz juthatunk.

– Hazánktól távol is lehet ilyen izgalmas fosszíliákat gyűjteni?

– Természetesen, az egész Földközi-tenger térségében, de Erdélyben is. Érdekes adat, hogy az időszámítás előtti 5. században, közel két és félezer évvel ezelőtt Hérodotosz is megemlíti ezt az ősmaradványt, bár tévesen a piramisok rabszolgáinak elhullajtott eszközeire gondolt. A nagy görög történetíró nem tudhatta, hogy az egyiptomi piramisok ennek az egysejtű élőlénynek a maradványaiból épültek fel, melyek jóval idősebbek az egyiptomi kultúránál, sőt, az emberiségnél is, hiszen mintegy 40 millió éves kőzetekről beszélünk. Így ha Egyiptomban járunk, feltétlen csodáljuk meg a piramisokat kicsit közelebbről is.

Forrás: http://hetihirek.hu/2017/01/16/az-ev-osmaradvanya-a-nagyszeru-egysejtu-a-nummulites/
0