Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémai 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
630
1. Gyűjts adatokat különböző
a) tápanyagok tápértékére, illetve
b) tüzelőanyagok fűtőértékére vonatkozóan!
2. Gyűjts olyan anyagokat, amelyek égéshője egyben egy másik anyag képződéshőjével egyezik meg!
3. Mekkora tömegű szén-monoxidot kell elégetnünk ahhoz, hogy 250 kJ hő szabaduljon fel? A szén-monoxid égésének termokémiai egyenlete: 2CO(g)+O2(g)=2CO2(g)   Δr
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
3. Mekkora tömegű szén-monoxidot kell elégetnünk ahhoz, hogy 250 kJ hő szabaduljon fel? A szén-monoxid égésének termokémiai egyenlete: 2CO(g)+O2(g)=2CO2(g)   Δr
0

a)
lásd képek

b)
http://www.szenvasepker.hu/index.php?pg=603

2.
Az égéshő MJ/kg-ban, a képződéshő pedig MJ/kmol-ban értendő.
Ehhez hosszas keresgélést és jó számolgatást kívánok.

3.
ΔHk (CO₂) = -394 kJ/mol
ΔHk (CO) = -111 kJ/mol
Az elemek képződéshője definíció szerint 0, így az oxigén 0.

2*(-394) - 2 * (-111) = -1010 kJ/mol

1 mol CO tömege = 12+16 = 28 g/mol

2 mol (2*28 g) CO elégetésekor 1010 kJ hő szabadul fel,
56 g CO elégetésekor 1010 kJ hő szabadul fel,
56/1010 g CO elégetésekor 1 kJ hő szabadul fel,
250*56/1010 = 13,86 gramm CO elégetésekor 250 kJ hő szabadul fel.

13,86 gramm szén-monoxidot kell elégetnünk ahhoz, hogy 250 kJ hő szabaduljon fel.
Módosítva: 6 éve
1

Összesen 6 képet enged feltölteni, itt a 7.
1