Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromváltozós függvények

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
789
f(x,y,z) = x⁴ - 32x - 2y³ + 8y + 4z² + 4yz

1, Határozza meg a függvény Y szerinti parciális deriváltját.
2, Határozza meg a függvény X szerinti 2. rendű parciális deriváltját.
3, Melyik állítás igaz a függvényre?
- Van lokális minimuma.
- Van lokális maximuma.
- Van olyan pont, ahol az elsőrendű parciális deriváltak 0-k, de nincs szélsőértéke.
- Nem tudjuk eldonteni.
4, Adja meg a függvény lokális minimum helyének x koordinátáját, ha van minimuma.
5, Adja meg, hogy a lehetséges szélsőérték pontokban (stacionárius pontok) a Hesse-mátrix hany db 0 elemet tartalmaz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

7
Csatoltam képet. Zsófi! Reggel fél 8-tól idáig csináltam a példákat, ebéd, meg vacsi szünettel. Holnap remélem be tudom fejezni, de nagyon elfáradtam Bocsi!
Módosítva: 6 éve
1

Kedves Zsófi! A Hesse mátrix főminorjainak meghatározásához szükség van a 2x2-es mátrix determinánsának meghatározására, meg a 3x3-as (3 sor, 3 oszlop) kvadratikus, négyzetes mátrix determinánsának a meghatározására. Ehhez ismerned kell a mátrixok kifejtési tételét. Ezt mi annak idején (kb. 45 éve) lineáris algebrából tanultuk. Szeretném ajánlani a youtube csatornám két videójának részletét
https://www.youtube.com/watch?v=g4RdmdN_jy0&list=PLwXxAxAEOlGgLDpzx1zVeSEOEFx257bDn&index=17
4 A vektorok vektoriális szorzata 3 percétől 8 és fél percig terjedő részletét, valamint a
https://www.youtube.com/watch?v=kyDRmx6QTjY&list=PLwXxAxAEOlGgLDpzx1zVeSEOEFx257bDn&index=20
5 A vektorok vegyes szorzata
6. perctől 10, percig terjedő részletét kellene megnézned, kivéve, ha jól tudod a mátrixok determinánsának kiszámolását.
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet. Válaszok a kérdésekre.
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet. Még egy pici elmélet.
Módosítva: 6 éve
0