Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.Oszály Matek Szöveges Feladat Egyenletekkel megoldandó levezetést is kérnek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4155
1. Andinak háromszor annyi könyve van, mint Gyurinak. Kettejüknek összesen 844 könyvük van. Hány könyve van Gyurinak és Andinak külön-külön?

2. János a büfében vett egy üdítőt és egy sütit, és 470 forintot fizetett. Julcsi üdítőt és egy pizzaszeletet vett és ő 530 forintot fizetett. Károly pedig vett egy pizzaszeletet és egy sütit 560 forintért. Mennyi az egyes termékek ára?

3. Egy kosárlabda-egyesületbe hússzal több lány jár, mint fiú. Ha csak feleennyi lány járna, a fiúk 5-tel többen lennének. Hány sportoló van összesen az egyesületben? Hány fiú és hány lány jár az egyesületbe?

4. Egy faluban a számítógép-tulajdonosok 30%-a az AlfaNet, egynegyed része a BétaNet, a számítógép-tulajdonosok 20% -ánál 1600-zal kevesebben a GammaNet szolgáltatótól rendeltek internet előfizetést. 4800 számítógép-tulajdonos még nem rendelkezik internet-előfizetéssel. Hány számítógép-tulajdonos lakik a faluban?

5. Gondoltam egy számra. Hozzáadtam 3-at, majd az eredményt elosztottam 5-tel. A kapott számhoz hozzáadtam a gondolt szám felét, így a gondolt számnál 9-cel kisebb számot kaptam. Melyik számra gondoltam?

6. Három nyuszi megevett egy halom káposztát. A legkisebb megette az összes felét. A középső a káposzták harmadánál 2-vel kevesebbel evett meg , míg a legnagyobb a káposzták hetedénél 4-gyel többet. Hány káposztát ettek meg együtt és külön-külön?

7. Apa és lánya együtt 51 évesek. Anya és lánya együtt 49 évesek. Apa és Anya együtt 74 évesek. Melyikük hány éves?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, egyenlet, szöveges, Helpme
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. feladat
Gyuri: x
Andi: 3x
Összesen: 4x=844
x=211
Gyurinak 211, és Andinak 633 könyve van
2. feladat
ü+s=470
ü+p=530
p+s=560
A pizza 90-el nagyobb az üdítőnél, így p=ü+90
Behelyettesítve a 2. egyenletbe: 2ü+90=530⇒2ü=440⇒ü=220
Így pizza 310, üdítő 220, és süti 250 ft
Mindjárt küldöm a többit is
0

3. feladat
Fiú: x
Lány: x+20
(x+20)/2=x+5 /×2
x+20=2x+10
x+10=2x
x=10
Így 30 lány és 10 fiú van
4.feladat
Számítógép tulajdonosok: x
Alfanet: (30/100)×x
Bétanet: (1/4)×x
Gammanet: (20/100)×x-1600
És még 4800
Így összesen
(30/100)×x+(1/4)×x+(20/100)×x-1600+4800=x
0,3x+0,25x+0,2x+3200=x
0,25x=3200
x=12800 számítógép tulajdonos lakik a faluban
5. feladat
(x+3)/5+(x/2)=x-9
x=32 a gondolt szám
6. feladat
Összes káposzta: x
Legkisebb: x/2
Középső: (x/3)-2
Legnagyobb: (x/7)+4
Így (x/2)+(x/3)-2+(x/7)+4=x
Így x=84
Így legkisebb 42-t, középső 12-t, és legnagyobb 16--ot evett meg
7. feladat
Apa+Lány=51
Anya+Lány=49
Apa+Anya=74
Tudjuk az 1. és a 3. egyenletből hogy az anya 23-al idősebb a lányánál
Így: Lány+23=Anya
Ezt behelyettesítve a 2. egyenletbe:
2×lány+23=49
2×lány=26
Lány=13 év
Így a lány 13, az anya 36, és az apa 38 éves




















0