Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség sürgős.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
885
Menyi a tömege...?
12 mol oxigén
3 mol nitrogén
5 mol hidrogén
12 mol neon
4 mol hélium
10 mol kalcium
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
12×16=192 g
3×14=42 g
5×1=5 g
12×20=240 g
4×4=16g
10×40=400g



-1

Fontos, hogy oxigén atom (vagy részecske), vagy oxigén gáz a kérdés?

Vagy anyagok tömegét kérdezik-e?

Különben a válaszok fele nem jó.

A másik kérdésed alapján a periódusos rendszerből kell a relatív atomtömegeket megszorozni a mólok számával, így kapod meg a tömegeket.

Ha azt kérdezik, hogy mennyi a megadott részecskék (atomok) tömege, akkor:

12 mol oxigén: 12*16=192 g
3 mol nitrogén: 3*14=42 g
5 mol hidrogén: 5*1=5 g
12 mol neon: 12*20=240 g
4 mol hélium: 4*4=16g
10 mol kalcium: 10*40=400g


Ha azt kérdezik, hogy mennyi a megadott anyagok tömege, akkor:
A nemesgázok (neon, hélium) egyatomosak.

12 mol oxigén: 12*32=384 g
3 mol nitrogén: 3*28=84 g
5 mol hidrogén: 5*2=10 g
12 mol neon: 12*20=240 g
4 mol hélium: 4*4=16g
10 mol kalcium: 10*40=400g
2