Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Coulumb törvénye

Főoldal » Középiskola » Fizika
2758
Egymástól 20 cm távolságra lévő pontszerű testek 4,2 szorozzuk 10 a mínusz 8 ,és 3 szor 10 a hetediken, C toltésel rendelkeznek. Milyen nagyságu és irunyu elektromos erőt fejtenek ki egymásra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Kérem valaki segitene nagyon fontos lenne előre is köszönöm
0

A Coulomb-törvény alapján a két töltés között ható erő:

F = k * Q₁ * Q₂ / r²

k=9*10⁹ N*m² / C²

Q₁ = 4,2 * 10-8 C
Q₂ = 3 * 10-7 C
r = 20 cm = 0,2 m

Mindenképpen egymáshoz képest ellentétes irányú erőt fejtenek ki (ha ellentétes töltések, akkor vonzzák egymást, ha azonosak, akkor taszítják egymást.)

F = 9*10⁹ (N*m² / C²) * 4,2 * 10-8 C * 3 * 10-7 C / 0,2²
F = 0,002835 N
Módosítva: 5 éve
3