Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozzuk meg az egyenletével megadott kör középpontjánan koordinátáit, valamint sugarát? x^2+y^2 = 30 X^2+y^2-6y-3=0

Főoldal » Középiskola » Matematika
1483

Határozzuk meg az egyenletével megadott kör középpontjánan koordinátáit, valamint sugarát?
x^2+y^2 = 30

X^2+y^2-6y-3=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első már kanonikus alakban van, így középpontja a (0;0) pont, sugara  30  egység.

A másodiknál teljes négyzetté alakítunk:

x²+(y-3)²-9-3=0
x²+(y-3)²=12, tehát a középpont koordinátái: (0;3), sugara  12  egység.
0