Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
995
Egy kétjegyű természetes szám egyik számjegye 3-mal kisebb a másiknál, ha jegyeit felcseréljük az eredeti harmadánál 15-tel nagyobb számot kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
-1

Eredeti szám: ab=10a+b
Felcserélt szám: ba=10b+a
a-3=b
(10a+a-3)/3+15=10×(a-3)+a
(11a-3)/3+15=11a-30 /-15
(11a-3)/3=11a-45 /×3
11a-3=33a-135 /+3
11a=33a-132 /-33a
-22a=-132
a=6
Így b=3
Így 63 ez a szám


0

van egy szám :ab
amiből a b-t felírhatjuk a/10-3-ként
ezért az egyenlet úgy néz ki, hogy a/10-3=((a/10-3)x10+a/10-15)x3
ez megoldva 60=a
ebből következik, hogy 60/10-3=b ,tehát b=3
így a kapott szám a 63 lesz
0