Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1818
Két szabályos dobókockával egyszerre dobunk. Mekkora annak a valószínűsége, hogy legfeljebb az egyik dobókockán áll 1-es?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, valószínűségszámítás, dobókocka, valszegszám
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az összes eset 6*6.
A kedvező 3 részből áll:
k1=5*5 - vagyis egyik sem egyes
k2=1*5 - elsőre egyes jött ki, másodjára valami más
k3=5*1 - amikor elsőre kijön valami, ami nem egyes, és másodjára kijön az 1.

Valószínűséget úgy számolunk, hogy kedvező esetek/összes, a kedvező esetek itt k1+k2+k3

Rövidebb út, ha azt nézzük, hogy egyetlen olyan eset van, amikor a feltétel nem teljesül, vagyis a maradék 35 lehetőség mind kedvező.
0